Het verhaal

Benieuwd naar het verhaal achter de prentenboeken? De Digiprentserie heeft al een kleine historie achter de rug. Op deze pagina krijg je een kijkje achter de schermen.

Een studieopdracht

Het allereerste boekje dat ik maakte, was eigenlijk een studieopdracht voor de PABO lerarenopleiding, ergens rond 1994. Voor een vrije, creatieve opdracht bedacht ik het verhaaltje Slijm en het geheim over een naaktslak die ook graag een huisje wilde hebben. Als liefhebber  en verzamelaar van stripboeken werd het een verhaaltje in een stripachtige stijl. Terugkijkend was het voor mij de leukste opdracht in de opleiding :).

Een uitgeverij

Na een aantal jaren in het basisonderwijs te hebben gewerkt begon ik samen met mijn vrouw Annerieke een uitgeverij met themamappen voor kleuterleerkrachten, Leskist.nl (later De Onderwijsstudio). Vanaf het begin deden we alles zelf. De website, de teksten, het samenstellen van de themamappen en ook het maken van de illustraties. Binnen deze uitgeverij ontstond ook het idee om het verhaaltje Slijm en het geheim op te nemen in de lesmap over het thema Herfst. Als bijlage, nog niet als boekje. 

StudioARD

Gelijktijdig met het ontwikkelen van de eerste uitgaven ontstond een ontwerpstudio. In eerste instantie om naast een startend bedrijf een extra inkomstenbron te creëren, maar ook als een manier om allerlei eigen projecten vorm te geven. Door de jaren heen ontwierp ik een groot aantal websites, huisstijlen, folders en brochures. 

Een serie

Vanwege de leuke reacties en omdat we nog veel ideeën hadden besloten we nieuwe verhaaltjes uit te gaan brengen. Met De Snoepslang, Blij uit het ei en Bor en Loes (later opnieuw uitgegeven als Appelliefde) werd er een kleine serie geboren. Nieuwe verhaaltjes als Kleurdoosherrie, Het Fopcadeau, Winvis en Opa Klokspin werden als A4-flipboek uitgegeven of als losbladige vertelplaten. Telkens met lesmateriaal erbij om thematisch onderwijs vorm te geven. 

Miniboekjes

Om het lezen te stimuleren en de boekjes voor een breed publiek toegankelijk te maken besloten we setjes aan te bieden van miniboekjes. Deze versie werd een groot succes. Jarenlang werden elk jaar op honderden scholen en kinderdagverblijven miniboekjes uitgedeeld om het lezen te stimuleren. Zo werd ook het boekje Supermaki, dat onze dochter Joske op 9-jarige leeftijd bedacht, uitgegeven voor een project tijdens de Kinderboekenweek.  

De video’s

Om de verhaaltjes toegankelijk te maken voor een breed publiek staan alle prentenboek vrij beschikbaar op YouTube. Op deze manier kunnen kinderen hun populairste verhaaltje steeds opnieuw bekijken en beluisteren. Wat de meest populaire is? Dat is ‘Blij uit het ei’ met intussen meer dan 200.000 views :). 

16 prentenboeken

Uiteindelijk zijn alle 16 delen beschikbaar gekomen als hardcover prentenboek via De Onderwijsstudio. In 2020 is het project stopgezet, omdat andere werkzaamheden teveel tijd en aandacht vroegen. Ik schreef: ‘aan alle goede dingen komt een eind…’

Nieuwe titels in de maak

Maar wat doe je als je toch steeds weer ideeën hebt en het maken van de boekjes mist? Na ruim twee jaar stilte heb ik in 2022 het potlood weer gepakt en ben voorzichtig gaan schetsen en schrijven aan verschillende nieuwe titels. Ik hoop en verwacht ook in de komende jaren weer een aantal titels te publiceren én met een herdruk ook de oude titels weer beschikbaar te maken.